Businessplan en financiering

Business plan

Succesvol ondernemen begint met het schrijven van een goed businessplan, ook wel een ondernemingsplan genoemd. Dit is niet eenvoudig en met name onderzoekers in de life sciences hebben moeite met het schrijven van een businessplan. Een dergelijke exercitie vereist immers een niet-wetenschappelijke manier van denken. Zo bevat een businessplan informatie die lang niet zo goed onderbouwd kan worden als men gewend is in de wetenschap. Het loont echter zeer de moeite om veel aandacht te besteden aan een businessplan. Een goed doortimmerd plan vereenvoudigt het financieren van een onderneming en geeft inzicht in de plannen, doelen en de haalbaarheid ervan.

Een businessplan biedt zowel interne als externe partijen een goed beeld van de onderneming die gestart wordt. Een goed ondernemingsplan brengt sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen systematisch in kaart en stelt de ondernemer in staat doeltreffend te reageren op ontwikkelingen die van belang zijn. Het definieert de business van het bedrijf, de doelstellingen en dient als C.V. voor de onderneming.

Een sleutel tot een succesvolle start en expansie is de bekwaamheid van een ondernemer om passende financiering aan te trekken. Zeker in de life sciences, waar het opstarten van een nieuw bedrijf hoge investeringen vergt. Het ophalen van kapitaal is een van de meest basale startactiviteiten. Het is echter geen eenvoudige opgave. Een goede voorbereiding is ook hier van essentieel belang om het ophalen van kapitaal soepel te laten verlopen.

Financiering

Life sciences start-ups zijn kapitaalintensieve bedrijven. Ze hebben vaak te maken met zeer hoge ontwikkelingskosten (met een kapitaalsbehoefte van meer dan een miljoen euro) en zullen derhalve op zoek moeten naar een combinatie van eigen vermogen en vreemd vermogen. Subsidies vormen daarbij een belangrijke bron van financiering.